Choď na obsah Choď na menu
 


Mykotoxíny

eurodiag-360-logo-2-new.gif

mykotoxiny-new-new.gif

 

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Najjedovatejšie látky, ktoré človek pozná produkujú plesne, hovoríme im mykotoxíny. Už aj neveľký splesnivený kúsok ovocia či zeleniny môže znehodnotiť celú várku džúsu, džemu alebo iného produktu.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Plesne sú síce živé organizmy a dajú sa z organizmu vyčistiť, ale ich produkty – mykotoxíny musia byť veľmi pracne odbúravané pečeňou. Pritom sú tak jedovaté, že už nepatrné množstvo môže vyradiť časť pečene až na niekoľko dní.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Najrozšírenejším mykotoxínom je AFLATOXÍN. Produkujú ho plesne napadajúce celú radu rastlín. Preto sa stále odporúčajú jesť iba kvalitné a čerstvé citrusové plody a je potrebné vyvarovať sa kupovaných džúsov. Z tých tisícov pomarančov, ktoré skončili v džúse, ktorý možno práve pijete, bol určite najmenej jeden plesnivý a to má nepriaznivý vplyv na pečeň.

 

 

sipka-lava-new.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

parazit-1.jpg

 
 

 

Portrét


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 357560
Mesiac: 1631
Deň: 68