Choď na obsah Choď na menu
 


MIKROORGANIZMY..A NIEČO O NICH

eurodiag-360-logo-2-new.gif

bakterie-a-nieco-o-nich-2-new.gif

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Adenovírus

- pôvodca nachladenia

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Anaplasma marginale

– parazituje v červených krvinkách

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Ancylostoma brasiliensis

- je nebezpečným parazitom.Psi sa môžu nakaziť buď požratím potravy alebo cez kožu a mláďatká od gravidnej matky cez placentu a mlieko. Je tiež prenosný na človeka, u ktorého vyvoláva kožné ochorenia.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Ancylostoma caninum

- parazituje v tráviacej sústave mačkovitých a psovitých šeliem (a vzácne i u človeka). Sú to parazity homoiotermných stavovcov. Spôsobuje závažné ochorenia zvierat i človeka.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Ancylostoma duodenale

- spôsobuje tzv. banícku chorobu. Juvenilné štádiá žijú v pôde, kde je vlhko a teplo, napr. v baniach. Do tela človeka sa dostávajú často cez drobné ranky na rukách. Potom absolvujú podobnú cestu, ako hlíste detskej. Pri slabšej nákaze sa prejavujú anémiou, slabosťou, krvácaním. Hromadná nákaza môže spôsobiť vážne zdravotné problémy až smrť

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Antamoeba coli

- infikuje črevá

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Arcyrie

– slizová pleseň

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Ascaris lumbricoides

- Škrkavka je červ, ktorý parazituje v tenkom čreve a jeho vajíčka sa vylučujú stolicou. V pôde vajíčka dozrievajú a dieťa sa môže nakaziť neumytým ovocím, zeleninou alebo z neumytia rúk pred jedlom. Po prehltnutí sa z vajíčok v tenkom čreve vyvinie larva, odtiaľ putuje do pečene, pľúc, hltana a spätne do tenkého čreva. 

Klinické prejavy závisia od štádia a miesta kde sa červ nachádza. Bývajú prítomné:

-kašeľ, zhoršené dýchanie, nádcha

-bolesti brucha, hnačka, vracanie, nechutenstvo

-zápal pankreasu, žlčníka

-kožný výsev

-teplota

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Ascaris megalocephala

– škrkavka konská

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Bacteroides fragilis

- Kmene mikroorganizmu Bacteroides fragilis ovplyvňujú bunky imunity tak, že podporujú vznik zápalov v črevnom tkanive, ktoré bývajú predchodcami nádorových zárodkov. Ide o pomerne bežný druh baktérie, ktorý spôsobuje zažívacie problémy či hnačky a biológovia z Univerzity Johna Hopkinsa sú presvedčení, že spôsobuje aj veľké množstvo nádorov v hrubom čreve.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

BORDETELLA PERTUSIS

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxid aktívne. Je to pôvodca dávivého kašľa (čierneho kašľa). Produkuje toxíny: vláknitý hemaglutinín, pertusový toxín, letálny toxín, tracheálny toxín a endotoxín. Rozvíja sa po inkubácii 7 - 14 dní katarálnym štádiom kašľa, ktorý prerastá do paroxysmálneho štádia so záchvatovitým kašľom. V štádiu rekonvalescencie záchvaty kašľa miznú.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

BORRELIA BURGDORFERI

- patrí medzi spirochaetaeceae. Prenášačom baktérie je kliešť Ixodes ricinus. Lymská borelióza je multisystémové infekčné ochorenie postihujúce najčastejšie kožu, kĺby, srdce a nervový systém. Epidemiologickým agensom je práve baktéria - spirochéta Borrelia burgdorferi, pričom v Európe dominuje podtyp Borrelia afzelii vyvolávajúca kožné prejavy a Borrelia garinii, ktorá sa manifestuje neurologickými prejavmi. Borrelia burgdorferi identifikovali Burgdorfer a spol. v roku 1982. Lymská borelióza predstavuje najčastejšie ochorenie prenášané zo zvierat na človeka (antropozoonóza) s prírodnou ohniskovosťou v strednej Európe.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Candida albicans

- je latinský názov jednej kvasinky, ktorá žije v ľudskom tele, ale v skutočnosti je to jeden druh huby. Kvasnicové, plesňové a iné huby sú rastlinné jednobunkové živé tvory, ktoré obývajú zem, vodu ako aj vzduch. Sú prakticky všade. Candida sa napríklad nachádza spravidla v tráviacej rúre. Fakticky by sme bez nej zomreli. Pritom sa môže ľahko stať, že sa drasticky rozmnoží, spôsobujúc tým širokú škálu takých príznakov, ktoré môžu byť hnevajúce, chronické alebo osudné. A ten problém, ktorý ženy poznajú ako plesňové ochorenie pošvy, resp. aj rodičia sa s ním možno stretli, keď ich malé dieťatko malo niekedy ústnu pleseň (čo nie je nič iné, ako Candida množiaca sa v hrdle). 

Ochorenia, ktoré sú spôsobované kvasinkou Candida albicans, sa označujú ako kandidóza. Candida albicans je kvasinková huba usadzujúca sa často aj na zdravej koži alebo na sliznici. Za určitých podmienok ako pri diabetes melitus, pri oslabení imunity, v tehotenstve a po užívaní antibiotík alebo kortizónu môže dôjsť k masívnemu rozmnoženiu húb a vzniknúť zápal.Ochorenia kandidou albicans môžu postihovať na jednej strane kožu a sliznice, vtedy sa označujú ako soor. Na druhej strane však môžu postihovať aj rôzne tkanivá a orgány, vtedy hovoríme o systémovej kandidóze.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

 Clonorchis sinensis

– parazituje v pečeni

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

CLOSTRIDIUM BOTULINUM

- patrí medzi grampozitívne sporulujúce anaeróbne tyčinky, ktoré majú typický klostrídiový charakter, sú G+, rovné, pohyblivé. Spóry sú oválne, subterminálne a tyčinku vydúvajú. Sú stredne termorezistentné, ale niektoré môžu prežiť i niekoľkohodinový var. C. botulinum sú telurické (t.j. pôdne), saprofytické bacily. V ľudskom čreve sa ako komenzál nevyskytujú. Pokiaľ sa tam zistia, znamená to nedávnu kontamináciu z potravy. Vyvolávajú otravu nervového systému zvanú botulizmus, čiže otrava klobásovým jedom. Názvom C. botulinum sa označujú 4 biologicky odlišné skupiny klostrídií, ktoré produkujú neurotoxín rovnakých fyziologických vlastností, ale rôznych antigénnych typov A-G. Názov antigénneho typu toxínu bol prenesený i na produkujúce klostrídium.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

CLOSTRIDIUM TETANI

- patrí medzi grampozitívne sporulujúce anaeróbne tyčinky. C. tetani vyvoláva svojim neurotoxínom ochorenie zvané tetanus. C. tetani sa nachádza ako súčasť normálnej flóry v čreve cicavcov, najmä koňov. Môže sa tiež vyskytovať v čreve niektorých ľudí. Nachádza sa tiež v obrábanej pôde. C. tetani má štíhle, stredne dlhé, dobre pohyblivé tyčinky, ktoré tvora guľaté terminálne spóry. Sporuluje ľahko, na kultivačných pôdach najskôr za 48 hodín. Spóry sú značne rezistentné na teplo i žiarenie. Vegetatívne bunky sú antigénne jednotné. C. tetani sa dobre kultivuje na kultivačných pôdach. V biochemických testoch sa chová značne inertne. Toxín C. tetani má 3 zložky: tetanospazmín, ktorý je vlastným neurotoxínom, tetanolyzín má hemolytické vlastnosti a enzým reninového účinku. Tetanus je ochorenie charakterizované tonickými i klonickými kŕčmi kostrového svalstva. Obvyklá inkubačná doba je asi týždeň. Tetanus možno rozpoznať z klinického obrazu. Mikrobiológ diagnózu len potvrdzuje a hľadá zdroj spór. V kultúre je potrebné dokázať, že bol vytvorený tetanotoxín, najčastejšie neutralizačným pokusom na myšiach.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

CORYNEBACTERIUM DIPHTHERIAE

- patrí medzi grampozitívne nesporulujúce tyčinky. Je pôvodcom záškrtu. Je to difterický toxín - sekundárni neurotoxín. Gén pre tvorbu toxínu nese beta fág. Prijatie genómu profága so štrukturálnym tox génom sa nazýva lyzogenná konverzia. Môže dôjsť ku konverzii netoxigenných kmeňov. Baktéria spôsobuje problémy s prehĺtaním, bolesti v krku, zväčšenie submandibulárnych uzlín a na tonzilách sivasté povlaky s krvácajúcou spodinou. Pre malígnu formu je typický periglandulárny edém, pablany a toxická myokarditída. Toxín sa z miesta zápalu dostáva krvou k bunkám srdca, pečene a ľadvín. Pri liečbe je nutné podávanie antitoxických protilátok (anatoxinu) pred nadviazaním toxínu na bunky srdca, pečene a ľadvín.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Coxsackie

- Coxsackievírusy sú súčasťou enterovírus rodiny vírusov (čo zahŕňa aj poliovírusu a vírusu hepatitídy A), ktorý žije v ľudskom tráviacom trakte. Tie sa môžu šíriť z človeka na človeka, zvyčajne na nemytých rukách a povrchy kontaminované výkalmi, kde môžu žiť niekoľko dní.

Vo väčšine prípadov, coxsackieviruses spôsobiť mierne chrípku-ako symptómy a odísť bez liečby. Ale v niektorých prípadoch môžu viesť k závažným infekciám.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Cytochalasin

– pleseň

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Cytomegalovirus (CMV)

- Cytomegalovírus, alebo CMV, je spoločný vírus, ktorý infikuje väčšinu ľudí po celom svete. CMV infekcie je zvyčajne neškodná a málokedy spôsobuje choroby. Zdravý imunitný systém môže mať vírus na uzde. Avšak, ak osoba má imunitný systém oslabený, vírus môže byť aktívny a spôsobiť CMV chorobu.

Každý sa môže nakaziť s CMV. Takmer všetci ľudia boli vystavení CMV v čase, keď sú dospelí, ale vírus sa zvyčajne nerobí inak zdravých ľudí chorých. Avšak, niektorí ľudia sú vystavení zvýšenému riziku pre aktívne infekcie a závažné komplikácie:

Bábätka narodené na ženy, ktoré ak majú prvýkrát CMV infekcie počas tehotenstva

Tehotné ženy, ktoré pracujú s dojčatá a deti

Osoby s oslabeným imunitným systémom, vrátane pacientov s nádorovým ochorením na chemoterapiu, transplantáciu orgánov, a osoby s infekciou HIV

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Demodex

- je rod drobných parazitických roztočov , ktorí žijú v blízkosti alebo vlasových folikulov na cicavcov . Asi 65 druhov roztočov Demodex je známe, že patrí medzi najmenšie článkonožcov . Dva druhy žijú na človeka boli identifikované: Demodex folliculorum a Demodex brevis , ako často odvolával sa na ako rias roztoče. Demodex canis žije na domácom psom . Zamorenia s roztočom Demodex je časté a zvyčajne nespôsobí žiadne príznaky, aj keď občas niektoré kožné ochorenia môže byť spôsobené roztočmi.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Dirofilaria imitis

– infekcia kože a pľúc

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Endolimax nana

– infikuje hrubé črevo

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Entamoeba  histolytica

- môže byť smrteľná, najmä ak je napadne pľúca, pečeň alebo mozog. Má podobný spôsob prenosu ako Lamblia Giardia a je prenášaná výkalmi. kontaminovaných výkalmi.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Enterobacter aerogenes

- je zodpovedný za rôzne infekcie, vrátane bakterémia, infekcie dolných dýchacích ciest, kože a mäkkých tkanív-infekcií, infekcií močových ciest (utíšia), endokarditída , intra-abdominálne infekcie, hnisavá artritída  a očných infekcií. Enterobacter druhy môžu  tiež spôsobiť infekcií: kože a mäkkých tkanív-infekcie a infekcie rán,atď.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

ENTEROCOCCUS FAECALIS

- patrí medzi grampozitívne koky. Patrí do rodu Enterococcus sp. Spolu s Enterococcus faecium sú najčastejšími pôvodcami ľudských enterokokových ochorení. Tvar a usporiadanie buniek je nesporulujúce kokovité alebo v tvare oválnych buniek alebo v krátkych reťaziach. Je E. faecalis je fakultatívne anaerobná, chemoorganotrofná. Špeciálnymi požiadavkami na výživu a rast sú: komplexné vitamíny - biotín, nikotínová a pantotenová kyselina, riboflavin, pyridoxin. Vyskytuje sa v rastlinách, intestinálnom trakte človeka a zviera. Spôsobuje ochorenia - endokarditída (zápal srdcovej nitroblany), infekcia močového mechúra, respiračné choroby. Táto baktéria tvorí doplnkovú kultúru pri zrení syrov čedarového typu, fermentovaných mliečnych výrobkoch

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

ESCHERICHIA COLI

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúca na SBA - oxidáza neaktívne, enterobacteriaceae. Je pohyblivá, väčšinou neopuzdrená G-tyčinka. Fermentuje laktózu. Je indikátorom fekálneho znečistenia vody a potravín. Niektoré sérotypy sa najviac vyskytujú v lete. Zdrojom infekcie je človek, často bez príznakov ochorenia, v prípade EHEC (enterohemoragické E. coli) sú infikované zvieratá a potraviny, u ETEC ( enterotoxigenné E. coli) taktiež kontaminované potraviny, zelenina a voda.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Eurytrema hepatica

– parazituje v slinivke brušnej

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Gaffkya tetragena

– spôsobuje respiračné ochorenie, artritídu

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Gardnella vaginalis

- je najčastejšou príčinou bakteriálnej zápal pošvy v sexuálne aktívnych dospelých pacientov.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Giardia lamblia 

- Zdrojom nákazy je človek, na ktorého sa parazit môže preniesť zo zvierat (psa, ovce, potkana) pomocou kontaminovanej potravy alebo vody. Giardia najčastejšie parazituje v tenkom čreve človeka.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

HAEMOPHILUS DUCREYI

- patrí medzi gramnegatívne aeróby nerastúce na SBA. Je náročná na kultiváciu, potrebuje faktor X - hermín. Výskyt je endemický. Spôsobuje ulcus molle (mäkký vred), ktorý vzniká v mieste kontaktu, je to bolestivý vred.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

HAEMOPHILUS INFLUENZAE

- patrí medzi gramnegatívne aeróby nerastúce na SBA. Neopuzdrené kmene sú súčasťou normálnej mikroflóry (pôvodcovia bronchitíd). Opuzdrené kmene s puzdrovým antigénom typu b produkujú proteázy štepiace IgA a betalaktamázy. Šíri sa kvapôčkovou nákazou a u väčšiny ľudí pri stretnutí s touto baktériou vzniká bezpríznakové nosičstvo, iba malá časť ochorie. Závažné ochorenia spôsobuje H. influenzae typu B, a to najmä u detí vo veku 2 - 5 rokov. Vyskytuje sa celosvetovo.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

HELICOBACTER PYLORI

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxid aktívne. Patrí do čeľade Campylobacteriaceae. Sú to G - špirálové tyčinky s množstvom bičíkov na jenom alebo oboch póloch. Produkuje ureázu, katalázu a oxidázu. Faktormi patogenity sú cytotoxín, LPS, ureáza, mucináza (proteináza), bičíky, adheziny. H. pylori je schopný kolonizovať sliznicu žalúdka a duodéna - činnosťou ureázy sa zvýši pH v tesnom okolí baktérie, bičíky umožňujú priechod hlienom, baktéria adheruje na povrchu epiteliálnych buniek a prežíva v žalúdku mnoho rokov (doživotne?) bez príznakov ochorenia. Za určitých okolností indukuje zápalovú reakciu často vedúcu k poškodeniu epiteliálnych buniek, ktoré sú poškodzované i vlastnou aktivitou baktérie. Spôsobuje gastritídu, peptické vredy, súvislosť s karcinómom v žalúdku.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Herpes genitalis

- Genitálny herpes je pohlavne prenosnou chorobou (STD) . To spôsobuje vredy v oblasti genitálií a je prenášaný cez vaginálny, orálny alebo análny sex, a to najmä nechránený pohlavný styk, keď sa infikovaná koža dotkne vaginálnej, orálnej alebo análnej oblasti. Občas to môže spôsobiť vredy v ústach, a môžu sa šíriť sekrétom v slinách. Pretože vírus nebude žiť mimo telo dlho, nie je možné chytiť genitálny herpes od objektu, ako je záchodová doska. – opar na genitáliach

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

 Herpes labialis

– opar pier

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

 Herpes zoster

– pásový opar 

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Chlamydia trachomatis

- sú baktérie, ktoré žijú vo vnútri ľudských buniek, pre mnohých úplne neznáme. Poznáme viac druhov chlamýdií, avšak zaujímavé sú dva druhy:

chlamýdie, ktoré vyvolávajú infekcie močovopohlavného a reprodukčného systému. Chlamýdie, ktoré žijú vo vnútri bunky znemožňujú týmto bunkám plniť si základné funkcie, preto tieto bunky častokrát nie sú „plnohodnotné“. V močovopohlavnom systéme napádajú bunky, ktoré sa nachádzajú v pošve, krčku maternice (rizikové miesto pre vznik nádorov), v maternici, vajíčkovodoch. Chlamýdie sa však cez vajíčkovody môžu dostať aj do brušnej dutiny, kde môžu vyvolávať napríklad zrasty. U mužov napádajú najmä bunky močovej rúry, ale môžu postihnúť i predstojnú žľazu (prostatu), nadsemenníky a iné časti močovopohlavného systému.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

CHLAMYDIA PNEUMONIAE

- patrí medzi atypické patogénne mikroorganizmy. Bola klasifikovaná ako samostatný druh po zistení skutočnosti, že s oboma ďalšími druhmi chlamydii má menej ako 10 % homológie DNA. V mikroskopickom obraze je tiež viditeľný odlišný, skôr hruškovitý tvar inklúzii so širokým periplazmatickým priestorom. Vo vekovej skupine detí 1-5 rokov sú infekcie chlamydie veľmi vzácne. V dospelej populácii spôsobuje tento mikrób asi 5 % primárnych sínusitíd, 4 % bronchitíd, 10 % nosokomiálnych pneumónii a zápaly horných dýchacích ciest (rhinitis, pharyngitis). Chlamydia pneumoniae sa uplatňuje u rôznych chrípkových ochorení a pravdepodobne i u endokarditíd a myokarditíd.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

LEGIONELLA PNEUMOPHILA

- patrí medzi gramnegatívne aeróby nerastúce na SBA. Je to intracelulárny patogén, ktorý sa množí vo vakuole alveolárnych makrofágov. Produkuje proteázy, fosfatázu, lipázu, betalaktamázu, hemolyzin, cytotoxín, RNA-ázu a DNA-ázu. Baktéria spôsobuje horúčku, kašeľ, bolesti hlavy, leukocytózu a asymptomatické pneumónie v letnom období. Neliečiteľná smrteľnosť až 20 %. Spôsobuje pontiackú horúčku - ľahšia forma ochorenia s bolesťami hlavy, kĺbov, horúčkou, zimnicou.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Leishmania tropica

– infikuje kožu

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

LEPTOSPIRA INTERROGANS

- patrí medzi spirochaetaeceae. Je známych viac ako 200 sérotypov, ktoré sa podľa sérologickej príbuznosti zaraďujú do 23 séroskupín. Leptospiry sú odolné na vonkajšie prostredie, v čistých vodách prežívajú mesiac i viac, vo vlhkej pôde niekoľko týždňov. Sú citlivé na vysušenie, na nízke pH, na teploty vyššie ako 42 stupňov; v zmrazenom stave vydržia iba obmedzenú dobu. Spoločnými prejavmi leptospiróz je náhly začiatok horúčky, bolesti hlavy a zápal spojiviek. Najľahšie formy prebiehajú v podobe "chrípky" a často unikajú pozornosti. V anikterickej forme sa prejavuje horúčkou, bolesťami hlavy, zvracaním, bolesťami brucha, sufúziou spojiviek bez purulentnej sekrécie. Toto septikemické štádium trvá 3-7 dní a končí zdanlivým vyliečením. Po 1-3 dennom asymptomatickom období sa objavuje zvýšená teplota, bolesti hlavy, zvracanie, aseptická meningitída, ktorá trvá 4-30 dní. V ikterickej forme sa prejavuje horúčkami, bolesťami hlavy, žltačkou, renálnou insuficienciou, hypotenziu. Klinické ochorenie trvá niekoľko dňov až týždňov, u neliečiteľných prípadov i niekoľko mesiacov. Úmrtnosť je nízka, ale vzrastá vekom. Infekcie môžu prebiehať i asymptomaticky. Leptospirózy sú rozšírené po celom svete. Profesionálne riziko je u pracovníkov v poľnohospodárstve, kanalizačných zariadeniach, baníctve a u veterinárov. Zvýšené riziko je pri rekreácii v prírodných ohniskách.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

LISTERIA MONOCYTOGENES

- patrí medzi grampozitívne nesporulujúce tyčinky. Sú aeróbne až fakultatívne anaeróbne, krátke, polymorfné, schopné fermentovať cukry na kyselinu mliečnu. Spomedzi siedmych druhov toxonomicky rôznorodej skupiny je pre človeka patogénna iba L. m. Je rezistentná voči vysušeniu, zmrazeniu a ľahko priľne na technologické materiály (guma, kov, sklo). Vďaka odolnosti voči nepriaznivým vplyvom je L. m. v prírode značne rozšírená (pôda, voda, rastliny, fekálie). Jej antagonistom sú laktogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso a klobásy, pre zvieratá hlavne nesprávne fermentovaná siláž. L. m. je vnútrobunkový parazit, ktorý napáda bunky imunitného systému. Ochorenie prebieha v dvoch fázach. V prvej fáze má enterický charakter, prejavuje sa tráviacimi ťažkosťami a hnačkami. Druhá fáza nastáva po pomnožení a prieniku do buniek CNS, očí, srdca, prípadne novorodenca. Pri napadnutí CNS môže vypuknúť meningitída alebo encefalitída, ktorej úmrtnosť je až 70 %. Prevencia proti výskytu listeriózy spočíva v prísnom dodržiavaní hygienických predpisov v dostatočnom tepelnom opracovaní surovín a pasterizácii.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

MORAXELLA CATARHALIS

- patrí medzi gramnegatívne aeróbne diplokoky. Skôr nazývaná Branhamella, Neisseria. Diplokoky produkujúci katalýzy a oxidázy. Je súčasťou normálnej flóry HCD. Táto baktéria je pôvodcom zápalov HCD, pôvodcom otitíd, sínusitíd, dlhotrvajúceho kašľu u detí. Spôsobuje konjunktivitídy kojencov, pneumónie, meningitídy a sepse.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

MYCOBACTERIUM AVIUM

- patrí medzi grampozitívne nesporulujúce tyčinky. Sú to acidorezistentné, nepohyblivé tyčinky bez puzdra s odlišnou stavbou bakteriálnej steny - preto sú rezistentné na rôzne chemikálie, dezinfekčné roztoky, vysýchanie, prežívajú aj na kontaminovaných predmetoch. Sú aeróbne, respektíve fakultatívne anaeróbne. Majú odlišnú biochemickú aktivitu.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS

- patrí medzi grampozitívne nesporulujúce tyčinky, nepohyblivé, aeróbne. Je to intracelulárny parazit. Obsahuje vysoký počet voľných a viazaných lipidov. Vykazuje prítomnosť mykolových kyselín. Má acidorezistentnú vlastnosť (ťažká farbiteľnosť organickými farbivami a následná odolnosť voči odfarbeniu kyselinami, alkáliami, alkoholom). M. tuberculosis má pomalý rast a dlhú generačnú dobu (20-30 min). Súčasťou jej bunkovej steny je tuberkulín. Je nositeľom ochorenia tuberkulózy (TBC), ktorá sa prenáša vzdušnou cestou. Existujú dve formy tohto ochorenia, pľúcna TBC a mimopľúcna TBC (lymfadentída, TBC kostí a kĺbov, TBD ľadvín, perikarditída, peritonitída, meningitída).

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

MYCOPLASMA PNEUMONIAE

- patrí medzi atypické patogénne mikroorganizmy. Je primárnym patogénom ľudského respiračného traktu. M. p. zodpovedá základnému popisu mykoplazmat. U tohto druhu sa nachádza na povrchu bunky zvláštna "gombičková" organela, kontaktná doštička membrány, významná pre adhéziu. Tento druh je kultivačne náročnejší ako nepatogénne druhy mykoplazmat. Množia sa na PPLO pôdach s prídavkom 20% natívneho séra a s kvasničným extraktom. Selektívny účinok má penicilín a octan thalný, ktorý je týmto druhom tolerovaný. Kolónie rastú 7 až 14 dní. Sú drobné (až mikroskopické), kupolovitého tvaru. Od ostatných ľudských mykoplazmat sa líšia hemolýzou morčacích krviniek a hemadsorbciou. M. p. štiepi glukózu a na rozdiel od ostatných druhov redukuje tetrazolium aeróbne na červený formazan. Najvýznamnejšie antigény M. p. sú lokalizované v cytoplazmatickej membráne. Mykoplazmata majú výrazne parazitický spôsob života. Parazitujú extracelulárne na povrchu membrán infikovaných buniek, ale do vnútra buniek neprenikajú. Význam zložiek imunit. systému nie je u mykoplazmových infekcií doteraz celkom jasný. M. p. vyvoláva u človeka široké spektrum ochorení, od asymptomatických infekcií cez mierne katary horných dýchacích ciest (väčšinou) až po ťažké pneumoniae (7-18%, pri epidémiách až 35% všetkých pneumónií).

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

 Myxosoma

– prvok prebývajúci v žiabrach rýb

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Naegleria fowleri

– parazituje na mozgu, pôvodca meningoencefalitídy

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

NEISSERIA GONORRHOEAE

- patrí medzi gramnegatívne aeróbne diplokoky, kt. sú čisto parazitické. Koky sú usporiadané do dvojíc s dlhšou paralelnou osou. Na priľahlých stranách sú sploštené. Nevyskytuje sa vo voľnej prírode. Človek je jej jediným hostiteľom v prírode. Parazituje na sliznici respiračného a genitálneho traktu ľudí. Je to patogénny druh, pôvodca kvapavky. Na povrchu bunky je možné dokázať 3 triedy antigénov W, J, M. Triedy W sú proteíny a tvoria celkom 3 skupiny, trieda M sú polysacharidy, rozdelené do 7 skupín. Na povrchu sú tiež proteínové fimbrie s 5 antigénnymi variantmi. Veľká antigénna variabilita je príčinou ťažkostí pri serológii eventuálne aktívnej imunizácie. Na N. g. je citlivý len človek. Malá rezistencia baktérie na vonkajšie vplyvy umožňuje prenos skoro výhradne intímnym kontaktom. Prenos infikovanými predmetmi je možný, ale úplne výnimočný. Kvapavka je akútne hnisavé zápalové ochorenie prenášané hlavne pohlavným stykom. U mužov postihuje uretru a prostatu, u žien kŕčok maternice, u homosexuálov eventuálne tiež sliznicu konečníka a faryngu.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

NEISSERIA MENINGITIDIS

- patrí medzi gramnegatívne aeróbne diplokoky, nesporulujúce, vo väčšine prípadov opuzdrené. Tieto diplokoky ľahko podliehajú autolýze, tým strácajú charakteristický tvar, potom sú väčšie a menia sa i ich tinkčné vlastnosti. V infekčnom materiály sú umiestnené vo vnútri polymorfonukleárov. Tvoria katalázu a oxidázu, okysľujú sacharidy bez tvorby plynu. Podľa biochemických vlastností je ich možno odlíšiť od ostatných neisserií. N. meningitidis je prirodzeným primárnym patogénom len pre človeka. Výskyt N. meningitidis v populácii výrazne prevyšuje počet klinických ochorení. Izoluje sa prevažne z nasofaryngu, kde môže rásť epifiyticky alebo vyvolávať nasofaryngitídu. Meningokokcémia je sprevádzaná príznakmi intoxikácie uvoľneným endotoxínom, u ktorého bolo preukázané, že jeho toxicita je vyššia ako u endotoxínu enterobaktérií. Len niekedy meningokokcémia vedie ku vzniku hnisavej meningitídy. Bakteriálne puzdro sa uplatňuje ako faktor virulencie. Závažnosť klinického ochorenia má veľkú šírku, od nosičstva po smrteľné a perakútne prebiehajúce meningitídy a septický šok.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Nocardia asteroides

– Parkinsonova choroba

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Onchocerca

- Onchocerkóza je chronické ochorenie vyvolávané vlasovcami (filáriami), ktoré je veľmi ďaleko rozšírené v Afrike a vyskytuje sa aj v Strednej a Južnej Amerike. Filárie sa prenášajú bodnutím komára, ktorý sa rozmnožuje v blízkosti riek. Larvy (mikrofilárie) sa potom vyvíjajú v hostiteľoch, v tomto prípade v ľudskom tele, na pohlavne zrelé parazity, ktoré sa potom prednostne zahniezdia v podkožnom tkanive a vedú v koži k tvorbe uzlíkov.

Putovaním lymfatickými štrbinami sa môžu v tele rozšíriť a dostať sa aj do oka, pričom bez liečenia dochádza v 10 % prípadov k oslepnutiu.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Ornihtonyssus berd

- vtáči roztoč

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Passalurus ambiguus

- prenášačom je zajac

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Plasmodium cynomologi

- pôvodca malárie, infikuje krv

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Pneumocystis carinii

- prenášajú potkany – zapríčiňuje ťažké zápaly pľúc

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Propionibacterium acnes

-  vyvoláva akné

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Proteus mirabilis

– patogen urogenitálneho ústrojenstva

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

PROTEUS VULGARIS

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxidáza negatívne. Patrí medzi enterobacteriaceae.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

PSEUDOMONAS AERUGINOSA

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxid aktívne.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

SALMONELLA ENTERITIDIS

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúca na SBA - oxidáza neaktívne. Patrí medzi enterobacteriaceae.– črevná infekcia -  zdroj mliečne výrobky

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

SALMONELLA TYPHIMURIUM

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúca na SBA - oxidáza neaktívne. Patrí medzi enterobacteriaceae.-  ovplyvňuje činnosť

nervového systému

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Sarcoptes

- kožné ochorenie spôsobené infekciou s roztočmi scabei Sarcoptes. Roztoče nie sú hmyz, namiesto toho oni sú viac blízko príbuzné pavúkom. Ide o mikroskopické a nemôžu byť vidieť voľným okom. – svrab

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

SERRATIA MARCESCENS

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxidáza neaktívne. Patrí medzi enterobacteriaceae.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

SHIGELLA DYSENTENAE

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúca na SBA - oxidáza neaktívne. Patrí medzi enterobacteriaceae.– infekcia tráviaceho traktu

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Shigella flexneri

- je druh baktérií, ktoré môžu spôsobiť akútnu krvavú hnačku s názvom shigellosis. Tento typ infekcie, je rozšírený najmä v málo rozvinutých krajinách ,ale aj u nás.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Schistosoma

- Nebezpečnými parazitmi človeka sú druhy z rodu Schistosoma (najmä Schistosoma haematobium), žijú hlavne v teplých krajinách. Vektorom sú slimáky z rodu Bulinus. Ochorenie – schistosomóza sa prejavuje poškodením močového mechúra a môže sa končiť aj smrťou. Ide o druhé najvýznamnejšie parazitárne ochorenie človeka po malárii – ročne na schistosomózu zomiera asi 1 milión ľudí. Druhy z čeľade Schistosomidae sú (na rozdiel od ostatných motolíc) gonochoristy. U nás žije napr. Bilharziella polonica, endoparazit kačíc.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Schistosomóza

- ochorenie spôsobené motolicami rôznych druhov

rodu Schistosoma. K najznámejším patrí geograficky najrozšírenejšia Schistosoma mansoni

(Afrika, Blízký Východ, Južná Amerika) a S. haematobium (Afrika, Blízký a Stredný Východ).

Schistosomy sa vyskytujú asi v 74 krajinách sveta, kde infikujú okolo 200 miliónov ľudí, pričom v riziku nákazy žije 650 miliónov osôb. 85% infekcií pochádza z Afriky. Jedná sa o celosvetovo nejvýznámnejšiu tkanivovú helmintózu. Človek sa nakazí pri kúpání v prírodných sladkovodných nádržiach.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

STAPHYLOCOCCUS AUREUS

- patrí medzi grampozitívne koky (usporiadané jednotlivo alebo v zhlukoch). S. aureus je najčastejším pôvodcom ľudských infekcií. Väčšinou je neopuzdrená, nesporulujúca, fakultatívne anaorobná, katalázo-pozitívna, rezistentná k vonkajšiemu prostrediu, koaguláza-pozitívna. Je súčasťou normálnej mikroflóry kože a sliznice. S. aureus je pôvodcom širokého spektra ochorení exogenného i endogenného pôvodu, napr. toxinózy - syndrómu oparenia kože, syndrómu toxického šoku, enterotoxinózy, purulentnej infekcie s deštrukciou tkaniva a tvorbou abscesov - ochorenia kože a podkože, rannej infekcie, infekcie popálenín, tonzilitidy, otitidy, pneumónie, meningitídy, endokarditídy, osteomyclitídy, endometritídy a pnerperálnej sepse, cystitídy, pyelonefritídy.– rôzne infekcie, choroby srdca, abscesy chrupu

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Stemonitis

-  slizová pleseň

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Streptococcus alfa

- je pôvodcom ochorenia sleziny

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Streptococcus mitis

- spôsobuje infekciu dýchacieho ústrojenstva

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

STREPTOCOCCUS PNEUMONIA

- patrí medzi grampozitívne koky. Je to puzdrový polysacharid - hlavný faktor patogenity. Pneumolyzin - hemolyzin podobný streptolyzinu. Neuraminidáza - absorpcia pneumokokov na slizničný povrch. S. pneumónia je zdrojom krupóznej pneumónie (s náhlym začiatkom; postihuje osoby stredného veku; vysoká horúčka s triaškou, dráždivý kašeľ s vykašliavaním), meningitídy, otitis media, konjunktivitídy, sepse, endokarditídy, kĺbovej empyémy. Liečba prebieha pomocou PNC, amoxicilínu, cefalosporín, makrolidov, fluorochinolonov, chloramfenikol pri meningitídach.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Strongyloides

- spôsobuje tzv. banícku chorobu. Juvenilné štádiá žijú v pôde, kde je vlhko a teplo, napr. v baniach. Do tela človeka sa dostávajú často cez drobné ranky na rukách. Potom absolvujú podobnú cestu, ako hlíste detskej. Pri slabšej nákaze sa prejavujú anémiou, slabosťou, krvácaním. Hromadná nákaza môže spôsobiť vážne zdravotné problémy až smrť - vyvoláva bolesti hlavy

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Toxoplasma gondii

- je pôvodca parazitárneho ochorenia toxoplazmózy. Ide o vnútrobunkového parazita - prvoka, ktorý dokáže parazitovať v bunkách takmer všetkých tkanív teplokrvných stavovcov a plazov.

Mačka domáca je definitívny hostiteľ Toxoplasmy gondii. Len v tenkom čreve mačkovitých šeliem prebieha pohlavné rozmnožovanie toxoplazmy, a teda len z tela mačky sa výkalmi vylučujú formy, schopné invázie do vonkajšieho prostredia...

Toxoplazmóza je infekčné ochorenie vyvolané parazitom s názvom Toxoplasma gondii . Infekcia je najčastejšie získaná kontaktom s mačkami a ich výkalmi alebo surovým a nedovareným mäsom.

Len u málo ľudí sa objavia príznaky, pretože imunitný systém zvyčajne drží parazita na uzde. Avšak ľudia s oslabeným imunitným systémom môžu mať vážne zdravotné problémy.

infekcie, ktoré nastali kedykoľvek v priebehu života sa môžu znovu aktivovať a spôsobiť závažné príznaky toxoplazmózy ako poškodenie oka, mozgu alebo iných orgánov.

Očná toxoplazmóza, ktorá poškodzuje oči, môže viesť k zníženému videniu, rozmazanému videniu, bolesti pri jasnom svetle, začervenanie očí, a niekedy aj slzenie.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

TREPONEMA PALLIDUM

- patrí medzi spirochaetaeceae. Je to vláknitá pohyblivá baktéria. Vytvára pravidelné závity. Sú to anaeróbne baktérie. Sú nerezistentné na nízke teploty, citlivé na vysýchanie a vyššie teploty. Vykazujú pohyb, a to rotačný a flexný. Pohyb zaisťujú endoflagely uložené v periplazmatickom priestore, na póloch sú fixované na bazálne telieska, vyskytujú sa v počte 3-6. Zloženie je podobné ako zloženie exoflagel. Majú typickú bakteriálnu stenu. Na povrchu sa nachádza mukopolysacharidová kapsula (puzdro), potom vonkajšia membrána, ktorej výrazné antigény sú polypeptidy a lipopolysacharidy (endotoxín). Polypeptidy predstavujú aj dominantné antigény treponém, bolo popísaných 9 typov. Vysoká invazivita - 1 hodinu po infekcii dochádza k prieniku do krvi, prestupujú perivaskulárne, obliterujú kapiláry a spôsobujú ischémiu, tým sú tvorené podmienky pre anaerobiózu. Prenos je sexuálnou cestou, extrasexuálny prenos - laboratórne nákazy, prípadne kontaminovaná krv, transplacentárne. Inkubačná doba je 3 týždne. Ochorenie je syfilis, ktorá prebieha v troch štádiách.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

TRICHINELLA SPIRALIS

- Väcšina parazitov je známa tým, ze si špeciálne vyberá svojho hostiteľa. Trichinella spiralis, je však výnimkou, pretože naopak ju môžeme nájst u mnohých druhov mäsožravcov a všežravcov. Tieto zvieratá sú nakazené Trichinelou spiralis v prípade, že prijmú surové alebo nedovarené mäso infikované larvami tohto parazita. V svalovine larvy spôsobujú tažké reakcie u hostiteľa, ktoré vyústia do bolestivých až kŕčovitých sťahov svalovej hmoty. Tento parazit len ojedinele zapríčiní smrť u ľudí, ale na druhej strane extrémne znepríjemní život pacientov. Trichinella spiralis je pravdepodobne najznámejší parazit, ktorým sa ľudia nakazia konzumáciou surového alebo nedovareného mäsa. Vďaka prísnym kontrolám mäsa a mäsových výrobkov sa výskyt tejto choroby v mnohých krajinách značne znížil. Vo viacerých krajinách boli súčasné výskyty parazita vystopované až k drobným domácim chovateľom a produktom z domácich zabíjačiek. Trichinella spiralis si však svojho hostiteľa nevyberá, a tak aj mäso z diviny je považované za rizikové a poľovníci by mali dôsledne tepelne spracovať svoje úlovky.

Čo je trichinelóza ...

Nákazlivé, parazitárne ochorenie. Trichinelóza patrí medzi bolestivé ochorenia a predstavuje jedno z najobávanejších ľudských utrpení. Môže vyústiť do smrti, v prípade veľmi ťažkej infekcie - menej než 2 % zo všetkých hlásených ochorení končí úmrtím. Ochorenie je zapríčinené veľmi malým parazitickým červom nazývaným trichina (Trichinella spiralis) ľudovo nazývaný svalovec. Ochorenie nie je nákazlivé. Ľudia ochorejú po zjedení surového alebo nedostatočne uvareného mäsa, ktoré obsahuje cysty červov Trichinella spiralis (trichina). Nitkovité červy trávia väčšinu života stočené vo vnútri ochrannej dutiny alebo cysty v svalovom tkanive. Po zjedení mäsa tráviace šťavy v žalúdku uvoľnia tieto opúzdrené červy alebo larvy. Tieto potom prejdú do tenkého čreva, kde sa v priebehu asi 2 dní vyvinú na dospelých samčekov a samičky. Po kopulácii, asi na 6. deň po infekcii, uvoľnia samičky veľký počet lariev. Jedna samička môže uvoľniť asi 1 000 až 1 500 lariev. Tieto mikroskopické červy preniknú potom cez stenu čreva , prejdú do miazgových uzlín alebo krvi a sú zanesené do srdca.Odtiaľ sa dostanú krvným obehom do celého tela. Majú sklon prenikať do priečne pruhovaného svalstva. Tu rastú asi 3 týždne, potom sa pevne opúzdria a v priebehu asi 30 dní sa okolo nich vyvinie ochranné púzdro, čím je cyklus ukončený. V takomto encystovanom stave sú červy pripravené infikovať akékoľvek cicavce, ktoré zjedia svalové tkanivo.

Dospelí samčekovia a samičky sú veľké asi 0,4 cm.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Trichomonas vaginalis

- parazituje na povrchu sliznice močovej rúry a pošvy. Má schopnosť poškodzovať okolité bunky sliznice. Ochorenie sa prenáša pohlavným stykom, zriedkavo sa stáva, že sa človek môže nakaziť na toaletách, použitím rovnakého uteráka, alebo pri návštevách v saune.

U mužov prebieha infekcia často bez akýchkoľvek príznakov (môžu sa objaviť len mierne ťažkosti pri močení, výtok z močovej rúry). U žien sa objavuje hustý spenený zapáchajúci výtok z pošvy, sprevádzaný bolesťou, pocitmi pálenia a rezania. Môžu sa objaviť ťažkosti pri močení- pocity pálenia, rezania a bolesti pri pohlavnom styku. Ak ochorenie prejde do chronického štádia, príznaky vymiznú.

Trichuris - Trichuriózu, trichocefalózu (trichuriasis, trichocephalo­sis) způsobují 30–55 mm dlouzí dospělí červi tenkohlavce lidského (Trichuris trichiura). Taxonomicky patří mezi hlís­tice (Nematoda), tedy mezi nečlánkované červy oddělené­ho pohlaví, mezi Helminty.

Člověk se může nakazit kontaminovanou vodou a potravou. V tenkém střevě hostitele se rozpouští u čtyřvrs­tevného vajíčka jeho pólové zátky a larvy je takto vzniklými otvory opouští. Tenkohlavci se živí v kryptách střevní slizni­ce krví a tkání, během asi tří měsíců dospívají a jsou připra­veni se pářit. Dospělí jedinci žijí ve stěně tlustého střeva

Lokální projevy na střevní sliznici mohou vést od asymptomatického průběhu nebo lehkého katarál­ního zánětu přes hemoragie až ke vředůmNemocní na­víc často udávají bolesti hlavy, závratě, nespavost, vzácně se vyskytnou epileptiformní záchvaty. Neléčená trichurió­za je zvláště v rozvojových zemích jednou z častých příčin podvýživy, růstové retardace a trvale snižuje imunokompe­tenci imunitního systému hostitele

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Trypanosoma brucei

- spôsobuje trypanozomiázu, známu ako „spavá choroba“. Parazit má tvar „veľryby“ so zahnutým chvostom . Choroba sa pôvodne vyskytovala len v západnej Afrike na území Sudán, Uganda, Demokratická republika Kongo, Angola, Stredoafrická republika, Malawi, Čad a Burkina Faso, v oblastiach, kde sa liahli muchy tse-tse z rodu Glossina. Tieto krajiny sú veľmi zle prístupné, sú tu bahnité cesty, zlé dopravné prostriedky, prebiehajú tu vojnové konflikty a nie sú tu prakticky žiadne zdravotné zariadenia.– pôvodca spavej choroby

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Trypanosoma cruzi

- spôsobuje Chagasovu chorobu v južnej a strednej Amerike. Prenášačom sú ploštice (čeľaď Reduviidae). Rezervoárom sú cicavce (pes, pásavec, sviňa...). Prenášajú sa výkalmi ploštíc prenášanými do kože. Je to typické ohniskové ochorenie. Smrť nastáva zlyhaním činnosti srdca

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

Trypanosoma gambiense

- spôsobuje spavú chorobu, rozšírené v západnej a strednej Afrike. Prenáša ju mucha tse-tse (Glossina palpalis). U človeka parzituje v krvi, lymfatických uzlinách, cerebrospinálnom moku. V krvi sa rýchlo rozmnožuje, ale jej množstvo je periodicky znižované činnosťou protilátok. Chorý v pokročilých štádiach choroby upadá do letargického stavu podobného spánku . Neliečené ochorenie trvá 1-6 rokov a končí smrťou. Parazity spôsobujú splodinami látkovej premeny deštrukciu nervových buniek.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

UREAPLASMA UREALYTICUM

- patrí medzi atypické patogénne mikroorganizmy. Spôsobuje ochorenia pohlavného a močového ústrojenstva. Na svojom povrchu má zvláštne ústroje, ktorými sa prichytáva na epitelovú bunky dýchacieho alebo pohlavného systému, je extracelulárnym (mimobunkovým) parazitom. Prichytenie jej umožňuje vpravovať do bunky nukleázy a iné enzýmy, a tak získavať pre seba potrebné látky, ktoré sú výsledkom enzýmového štiepenia vo vnútri bunky. Sú málo biochemicky aktívne, preto sú odkázané na metabolické produkty bunky, na ktorej parazitujú. Podozrenie na infekciu U. urealyticum pripadá do úvahy hlavne pri opakovaných zápaloch močovej trubice (hlavne u mužov), pri opakovaných ťažkých zápaloch pošvy, ale aj čapíka maternice (u žien), pri opakovaných potratoch, neplodnosti (u žien). Väčšina infekcií prebieha bez klinických príznakov

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

VIBRIO CHOLEARAE

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxid aktívne. Je patogénna pre človeka. Spôsobuje ochorenie cholery. Faktormi virulencie sú cholera toxín, enterotoxíny, kolonizačné faktory. Z Indie sa rozšírila cholera do celého sveta, momentálne prebieha už od r. 1962 siedma pandémia (prvá bola zaznamenaná v r. 1817) spôsobená biotypom El Tor - početné epidémie v Afrike, južnej Amerike, JV Ázii. Najčastejšou cestou prenosu je fekálne kontaminovaná voda a vodou kontaminované potraviny, interpersonálny prenos nie je častý.

 

eurodiag---logo-2019-zmensene-bez-pozadia.png

 

YERSINIA PESTIS

- patrí medzi gramnegatívne aeróby rastúce na SBA - oxidáza neaktívne. Patrí medzi enterobacteriaceae. Antigény sú komplexného charakteru, povrchový antigén vyvoláva tvorbu protilátok. Virulentné kmene tvoria bielkovinové antigény determinované plasmidmi. Baktérie sa z pustuly dostávajú do kožných lymfatických uzlín a do uzlín v podpazuší, vzniká najčastejšie bubonická forma moru. Y. pestis vyvoláva metastatickú morovú pneumóniu (ťažký klinický priebeh, šírenie infekcie kvapôčkovou cestou medzi osobami), lesnú formu (stepnú) - severná Afrika, India, Mongolsko, Južná Sibír, Severná a južná Amerika (sporadický výskyt), mestskú formu moru (epidemický výskyt).

 

 

sipka-lava-new.gif

 

 

 

diagnostika-16.jpg

 

 
 

 

Portrét


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 345301
Mesiac: 1652
Deň: 54